Medeltidsveckan Gotland

Medeltidsveckan på Gotland lockar tusentals besökare och går av stapeln under vecka 32 i början av augusti varje år, alltid söndag till söndag. Veckan har anordnats sedan 1984 och i år var det således 30-årsjubileum.

Medeltidsveckan

Medeltidsveckan utgår alltid från samma tema nämligen den danske kungen Valdemar IV Atterdags brandskattning av Visby år 1361, då stadens invånare var tvungna att betala en viss summa till den danske kungen för att få behålla sin frihet. Sedan 1986 gestaltas Valdemar Atterdag alltid av samma person, nämligen gotlänningen Roland Johansson.

Under veckan pågår en rad aktiviteter, marknader och uppvisningar runt om i Visby och på den gotländska landsbygden. Bland de olika punkterna som ingår märks bland annat medeltida marknader, gatuteater, hantverkskurser, vandringar, gyckel, kyrkokonserter och föreläsningar.
En av de mest omtalade punkterna och det som kanske lockar flest besökare under Medeltidsveckan är tornerspelen. Spelen pågår runt om på Gotland under juli månad och får sin upplösning under Medeltidsveckan. Grenarna som tävlas i är bland annat bågskytte och ett antal olika grenar för riddare till häst, som exempelvis höga och låga ringar, svärdsexercis samt man mot man.

Det kanske allra mest spektakulära eventet under Medeltidsveckan är ”Battle Of Wisby”, där två slag som ägde rum på Gotland år 1361 gestaltas på fälten utanför staden. Under veckan återskapar projektgruppen Battle Of Wisby de bägge slagen med hjälp av hundratals medeltidsknektar från norra Europa.
I år kunde man följa slaget vid Mästerby under Medeltidsveckans torsdag och slaget vid Ringmuren under lördagen. Under slagen guidade den välkände historieprofessorn och ”På Spåret”-vinnaren Dick Harrison publiken.

På Medeltidsveckans sista dag hålls alltid en avslutningsfest i Frimis Trädgård och i S:t Nicolai-ruinen. Efter att mat och dryck intagits i Frimis Trädgård bjuds det på storslagen show på ruinens scener där samtliga artister som deltagit under veckan uppträder.

Att gå på Medeltidsveckan kostar inget. De flesta evenemang är gratis medan en del kostar, som till exempel tornerspelen, matinéspelet samt Battle Of Wisby. Biljetterna till tornerspelen kostar 250 kr för vuxna och 110 kr för barn. Battle Of Wisby kostar mellan 60 och 100 kr för vuxna och mellan 20 och 40 kr för barn.

Bookmark the permalink.