Melodifestivalen

Melodifestivalen är en årlig musiktävling som sedan 1958 har anordnats av Sveriges Television, och som tillhör de underhållningsprogram som genom tiderna har setts mest i svensk Tv-historia. Den årliga vinnande artisten blir Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest, som är en europeisk musiktävling. Av olika skäl har Sverige dock missat fem tillfällen att delta i Eurovision.

Melodifestivalen

Röstningssystemet har varierat under åren. Med undantag för vissa år har det nästan alltid funnits jurygrupper som helt eller delvis fått avgöra utgången för tävlingarna. Semifinalerna 1959 och finalen 1962 avgjordes enbart med hjälp av poströster. Från 1999 så har både juryn och tittarna 50 % inflytande vardera på utgången.

Du kan också idag även tippa på Melodifestivalen. Betsafe är ett företag, som många tror bara oddsar på sport och spel, men så är inte fallet. Betsafe har stort fokus på Skandinaviska händelser och de erbjuder även lite mer ovanliga spel, bland annat inom musik. Du kan hos dem spela på vem som åker ut i Idol eller vem som vinner Melodifestivalen. För att hitta deras musikspel kollar du under rubriken odds och går vidare till musik.

Det har fram till 2002 varit krav på att alla bidrag i Melodifestivalen måste framföras på svenska. Efter 2002 har det blivit tillåtet att sjunga på helt valfritt språk. Dock brukar Sveriges Television sträva efter att ändå låta ungefär tio bidrag som framförs på svenska delta.

Lättlyssnad pop och den väletablerade termen ”schlager” brukar ofta stå i fokus i samband med melodifestivalen. Till en början präglades bidragen av jazz och swing som under 70-talets intågande blev mer betonade av disco. Det har även märkts av en trend under flera perioder då långsamma popballader varit framgångsreceptet. Fram till idag har 764 bidrag tävlat i Melodifestivalen.

Den artist som deltagit flest gånger i melodifestivalen är Ann-Louise Hansson. Hon har dock aldrig vunnit. Efter Ann-Louise Hansson kommer Kikki Danielsson som vann melodifestivalen 1985 med låten ”Bra vibrationer”. Artister med störst framgång är Carola Häggkvist och Marie Bergman som vunnit tävlingen tre gånger vardera. Marie Bergman har vunnit två gånger som en del av Family Four och en gång med Roger Pontare. Family Four är den enda gruppen som vunnit två år i rad. Carola har däremot vunnit solo alla gånger. 1983 vann hon med ”Främling”, 1991 med ”Fångad av en stormvind och 2006 vann hon med ”Evighet”. Desto fler artister är det som vunnit två gånger. Det är Björn Skifs, Charlotte Perrelli, Kikki Danielsson, Roger Pontare, Siw Malmkvist, Tommy Körberg, Östen Warnerbring, Berndt Öst, Agnetha Munther och Pierre Isacsson.

Lasse Holm är en flitig låtskrivare för melodifestivalen och har till exempel skrivit ”Främling”. En annan framgångsrik låtskrivare är Thomas G:son som bland annat skrivit ”Euphora”, låten som Loreen vann med 2012. Inte nog så vann hon Euro Song Contest samma år.

Snart är det dags för att lämna in bidrag på låtar och texter till kommande Melodifestival, är du intresserad kan du gå in på Melodifestivalens egna sida och lämna ett bidrag du med.

Bookmark the permalink.